Bagaimana anda boleh trade Futures dengan tenang, tanpa perlu terjenguk-jenguk di mana bos anda?

Tak perlu risau, saya dulu pun macam tu. Nak tak dalam masa 6 bulan saya tunjukkan kaedah bagaimana anda boleh trade Futures dengan tenang, tanpa perlu terjenguk-jenguk di mana bos anda?

Salam Sejahtera,

Sayalah tu, dulu saya engineer IT kat Syarikat Telco Internasionale gitu. Sekarang dah rindu nak godek-godek PuTTY. Apa benda tu? Engineer IT biasa tahulah, ia sejenis software untuk buat kerja tulis code pada server. Macam kat bawah ni

 

Saya mula kenal chart trading dari tahun 2007. Masa tu zaman femes trade Forex bermula dengan $5.00 di broker Marketiva. Sehinggalah pada sekitar tahun 2012 atau 2013, saya berkenalan dengan Futures trading dan cuba trade instrument FCPO. Bermula dengan trade secara scalping 5 hingga 7 ticks, hinggalah trade secara swing.

Saya perasan, ramai trader yang nak trade Futures. Nak berhijrah dari Forex kepada Futures. Baguslah tu. Tapi ada satu masalah besar untuk part time trader di Malaysia untuk trade Futures FCPO iaitu masa trading adalah pada office hour. 

Mesti korang terjenguk-jenguk, tengok kanan kiri sebelum tengok chart. Sambil jari di button ALT+TAB bersedia anytime untuk switch chart kepada Microsoft Outlook. Haha. Alaa, saya pun pernah kerja dalam environment korporat, tau la macam mana.

Sepanjang bulan lepas, saya sendiri buat kaji selidik untuk kenalpasti masalah dan keutamaan para trader

Saya dapati pengalaman trading bukanlah masalah utama kepada trader kita. Rata-rata yang memberi feedback, hanya kurang 15% yang belum pernah trade Futures. Namun mereka bukanlah kosong, tapi dah pernah trade stock mahupun forex. Okaylah tu. Technical-wise, kalau tahu support and resistance, for sure pernah trade kan? 

Oh ya, dari total responden 80% hasil survey adalah terdiri dari golongan bekerja. Jadi, macam mana nak trade during office hour dalam masa yang sama kena buat kerja hakiki? Guna teknik jeling chart setiap sejam secara santai? Jangan tipulah, mesti tangan gatal nak buka chart punya. Lebih-lebih lagi kalau ada position. Kan? 

Tapi, saya dapati ada satu persamaan antara semua responden survey iaitu boleh trade pada jam 9:30 malam sehingga 12:00 tengah malam. Well, waktu di luar office hour kan?

Dah tahu boleh trade malam, kenapa susahkan diri trade siang?

Mungkin ada beberapa sebab antara kita masih lagi curi-curi masa untuk trade FCPO. Bukanlah saya anti-FCPO atau anti-produk tempatan. Tapi kita sendiri sedar yang susah untuk kita juggle 2 benda dalam satu masa. Adakah wujud keberkatan masa kerja yang dibayar, sedangkan kita buat kerja lain semasa bekerja? 

Base on survey juga saya dapati antara sebab utama trader masih susahkan diri trade siang hari

Sebab 1 – Sifu & Member dalam group trade FCPO

Persoalan yang berlegar dan masih berputar dalam kepala saya sehingga hari ini adalah. Kenapa kena ada group kalau boleh trade sendiri? Eh, kenapa pula tak boleh trade sendiri? Bukankah dah pergi kelas trading? Kenapa masih nak bergantung kepada keputusan orang lain?

Jadi, mungkin benar teori saya yang kelas semata-mata adalah BS (sila google). Ada 3 kos utama yang perlu dilaburkan untuk kita kuasai sesuatu skill iaitu kos duit, masa dan usaha. Laburkan duit samata-mata pergi kelas hebat mana pun, tapi taknak invest dalam masa dan usaha. InsyaAllah kita tak ke mana.

Sebab 2 – Komisen mahal untuk trade Foreign Futures

Betul ke komisen mahal? Bagi saya, komisen trade foreign futures sebanyak $20 per round trip adalah masih acceptable. Bila kita ada peluang untuk SATU KALI entry dengan potential target profit 50 ticks, adakah $20 komisen masih dikira mahal? 

Ya, kalau anda scalper ia adalah sangat tak berbaloi bayar komisen rate macam tu. Tapi rate murah mana pun, tapi kalau entry in out banyak kali dalam sehari. Secara kumulatifnya sama saja. The key is trade less. Sometimes, and quite every time; less is more. Kurangkan kekerapan trade, besarkan target profit. Nikmatilah hidup. Got it?

Sebab 3 – Tak tahu ada Foreign Futures, ingatkan Futures hanya FCPO

Okay, situasi macam ini pun kerap saya jumpa. Yang mana tiada exposure untuk instrument foreign futures kepada trader kita. Mungkin isu birokrasi di kalangan broker di Malaysia yang hanya promosikan instrument tempatan? Saya tak sure. Tapi kes ini wujud, jadi saya promosikan kepada anda yang ada foreign futures yang boleh kita trade pada waktu malam.

Sebab 4 – Margin FCPO lebih rendah berbanding Crude Oil

Ini satu lagi doktrinisasi yang semakin tular di kalangan trader Futures Malaysia. 

Bila nampak Chart = Forex 
Bila sebut Futures = FCPO
Bila sebut Foreign Futures = Crude Oil

Saya tak tahu dari mana persepsi ini wujud. Tapi ketahuilah, chart tak semestinya forex. Ia boleh jadi Futures, stock, option, spread dan sebagainya. Ketahuilah juga yang selain FCPO, adalah beratus-ratus instrument Futures lagi. Dan ketahuilah juga foreign futures ada instrument yang punyai margin rendah seperti Corn Futures dan Soybean Oil Futures yang mana margin requirement lebih rendah dari FCPO

Penyelesaian?

Cadangan 1 – Berhenti bergantung kepada orang lain, tak kira sifu ke member ke. Kalau kita loss bukan diorang nak bayarkan. Betul? Jadi usahakan untuk tingkatkan kemahiran diri sendiri dalam trading.

Cadangan 2 – Fikirkan kaedah untuk trade foreign futures dengan frekuensi trade yang rendah. Maksudnya kekerapan untuk masuk market dalam 2 atau 3 kali seminggu. 

Cadangan 3 – Ambil tahu ada beratus-ratus instrument Futures yang wujud di dunia ini. Bukan hanya FCPO yang wujud dalam dunia Futures

Cadangan 4 – Ubah persepsi dalam futures trading. Belajar untuk kenal instrument Futures lain yang pelbagai

Perlukan Bantuan?

Ye betul, cakap memang senang. Tapi bukan senang nak cari idea dan cari jalan supaya kita dapat apa yang diharapkan. Nak belajar satu hal, nak cari konten satu hal, nak go thru trial and error pun hal yang lain. 

Sebab itu saya buat keputusan yang tak masuk akal. 

Setelah bereksperimen dengan pelbagai jenis method, dan mengeluarkan kos ribuan ringgit untuk bayar sifu sana sini, langgar dinding buat silap dalam futures market. Saya buat keputusan untuk sediakan semua material ini kepada anda.

Tapi, masih kekalkan 3 konsep utama dalam syarat menguasai sesuatu skill atau knowledge iaitu kos dari segi kewangan, usaha dan masa.

"6 Bulan Course of Instruction untuk Futures Trader"

Ini adalah satu usaha untuk saya kongsi apa yang telah saya buat dalam Futures trading. Namun, saya lebih prefer persekitaran kerja yang tenang dan tidak kelam kabut. Bukankah lebih baik sekiranya semua dalam keadaan tenang dan terkawal?

Jadi, untuk penuhi 3 konsep utama iaitu invest dalam kewangan, usaha dan masa. Maka terhasil idea 6 bulan course of instruction untuk futures trader ini.

Invest dalam kewangan: Anda perlu bayar untuk program ini

Invest dalam masa: Ilmu bukan untuk disedut dan disumbat-sumbat. Kita perlu masa untuk proses dan hadam segala maklumat yang dipelajari

Invest dalam usaha: Anda perlu buat homework supaya ada effort dari pihak anda sendiri

Apa Yang Anda Akan Dapat Nanti?

Silibus atau table of content sebenar adalah rahsia. Ia eksklusif untuk peserta yang go thru kesemua lesson dari bulan pertama hingga bulan ke-6. Secara keseluruhan, ia merangkumi perkara seperti:

Bulan Pertama: Kaedah recognise Elliotwave untuk trader retail. Saya bukan expert mahupun certified Elliotwave analyst. Jadi, saya tak layak untuk katakan wave count saya adalah cara professional. Tapi ia adalah praktikal untuk diguna dalam trade. Ini penting untuk sort out noise supaya boleh kenalpasti starting point untuk mula count wave

Bulan Ke-2: Method untuk jangka permulaan bagi impulsive wave. Jadi, kita boleh kenalpasti wave dengan lebih baik dan dapat jangka bila nak bermulanya impulsive wave

Bulan Ke-3: Kaedah untuk kenalpasti repetition dalam chart. Ini kaedah simple dalam chart repetition. Selama ini ada depan mata. Right under your nose kata orang kampung. Tapi tula, ramai je yang tak perasan. Ia simple, but not easy. Tapi bila saya tunjuk kepada beberapa sahabat, feedback adalah “Eh, yela”, “Eh biar betul”, “Kenapa aku tak nampak sebelum ni eh”

Bulan Ke-4: Gann Square dan Gann Angle. Mahukah anda kalau saya tunjukkan tentang squaring dan kaedah lukis Gann Angle dengan proper scaling yang responsive terhadap market movement tanpa software mahal seperti Ganntrader, Wave59 mahupun Optuma

Bulan Ke-5: Synthetic Time Schedule & Low Risk Entry Method. Satu kaedah simple untuk kira time overlap pada chart menggunakan Number Cycle. Juga dikongsikan method untuk entry berdasarkan lesson dalam Bulan pertama. Jadi, adalah penting untuk mahirkan pembelajaran dari bulan pertama kerana ia saling berkaitan

Bulan Ke-6: Pricing Square of nine dan Hexagon. Kaedah tradisional untuk gunakan Gann tools seperti square of nine dan Hexagon chart. Juga anda akan ditunjuk untuk mencari simple formula supaya boleh kira guna Excel spreadsheet dan dapat result projection price in split second

Dengan go thru program ini, insyaAllah Gann tools tidak kelihatan misteri lagi. Namun, suka untuk saya beritahu anda VALUE setiap bulan yang saya berikan

Lesson Bertulis & Video Setiap Bulan

Course akan berlangsung selama 6 bulan. Setiap bulan, anda akan diberikan dengan lesson bertulis dan juga video bantuan untuk mudahkan pemahaman. Lesson bulanan ini bukanlah material cedok dari sumber kebanyakan di internet. Ia adalah apa yang saya buat, dari pengalaman trading dan experimen selama ini. Terutama dalam wave counting dan Gann trading.

(VALUE: RM 976 PER MONTH)

Homework Review Setiap Bulan

Setiap course akan disertakan dengan homework. Di sinilah elemen "KOS USAHA" dititik beratkan. Pembelajaran adalah 2 hala. No freeloader yang hanya reti sedut ilmu sampai tersumbat. Sudahnya, satu pun tak dibuat.

(VALUE: RM 379 PER MONTH)

TOTAL VALUE: RM 1355

Berapa harga yang perlu anda laburkan untuk sertai 'Course of Instruction - Futures Trading'?

Jika anda nak study sendiri, silakan. Saya sentiasa encourage pembaca senyap saya untuk buat self study. Boleh cari sendiri di Youtube mahupun Google. Tiada masalah

Kalau nak ikutkan, saya berhak untuk kenakan fees sebanyak RM 1355 sebulan. Total untuk 6 bulan adalah RM 8,130. Ia masih berbaloi dengan material yang akan diberikan dan juga dengan trend kegilaan Gann Trader Trainer buat kelas sampai puluh ribu. Hihi

Kenapa bayar RM 1,355 ke RM 8,000 untuk course atau kelas, sedangkan anda boleh bayar RM577 saja sebulan?

Ya, betul tu!

Saya malas nak potong-potong harga macam orang lain buat tu kan.

Jika anda sertai hari ini, anda cuma perlu bayar RM577 sahaja sebulan selama 6 bulan. Harga akan locked walaupun bulan depan naik harga

Bukan itu saja.

Saya ada hadiah SPECIAL yang akan buatkan anda rasa rugi jika tak ambil peluang ini.

Hadiah SPECIAL yang saya maksudkan adalah….

BONUS 1: Webinar Setiap Bulan

Ini adalah effort dari saya untuk anda. Satu keputusan yang tak masuk akal untuk bantu sampai macam ni sekali. Saya akan review satu per satu homework anda secara live dalam webinar. Of course menjawab soalan-soalan yang dikemukakan, juga secara live.

(VALUE: RM 579 PER MONTH)

BONUS 2: Support

Khidmat sokongan menerusi emel dengan respond time 24 jam. Maaf, saya tak prefer support menerusi apa juga bentuk media sosial. Ia tak praktikal dan susah untuk track.

(VALUE: RM 179 PER MONTH)

Secara ringkasnya anda akan dapat:

Apa yang anda bakal dapat sebagai peserta Course of Instruction - Futures Trading?

Akses ke training material 
(Harga RM976)

Akses kepada homework
(Harga RM379)

Akses kepada webinar
(Harga RM579)

Akses kepada direct support email
(Harga RM179)

*Anggaran nilai adalah berdasarkan time spend bila saya gunakan untuk trade, saya berupaya untuk dapat nilai sebegitu atau lebih

Anda cuma perlu bayar: RM577 sahaja!

TAWARAN INI HANYA VALID SEKARANG. 

NEXT TIME MUNGKIN BUKAN HARGA INI, MUNGKIN JUGA SAYA TAKKAN BUAT LAGI DAN TUTUP TERUS

*RM577 adalah harga setiap bulan course of instruction selama 6 bulan
** Alaa, kurang 30 ticks FCPO. Apa ada hal?

Program Akan Dibuka Pada

Program Course of Instruction – Futures Trading hanya akan dibuka pada tarikh dan masa seperti berikut (TERHAD)

Tarikh: 28 JUN 2019
Hari: Jumaat
Masa: 10:00 AM hingga 4:00 PM sahaja

Sistem pembayaran hanya akan dibuka pada jam 10:00 pagi sehingga 4:00 petang SAHAJA. Harga terhad kepada 50 pembeli awal

Join channel Telegram supaya tak terlepas

PENTING! Pastikan anda standby di website ini pada tarikh dan masa ditetapkan

Futures Course of Instruction Bulan 01 RM1,355.00 RM577.00 Out of stock

Billing details

Additional information

Your order

Product
Quantity
Total
Cart Subtotal RM0.00
Order Total RM0.00
  • Pay securely using your Online Banking through Toyyibpay.

FAQ

Jika saya nak berhenti pada mana-mana bulan boleh kah?

Sudah tentu. Tiada paksaan untuk teruskan course pada bulan berikutnya. Anda boleh berhenti pada bila-bila masa.

Lepas saya berhenti, bolehkah saya nak sambung semula?

Tidak boleh. Ini bukan main-main. Jika tak boleh berikan komitmen, jangan subscribe.

Bagaimana Jadual Pelaksanaan Course?

Konten baru akan diberikan pada minggu pertama setiap bulan.

Bagaimana Jadual Pembayaran?

Pembayaran untuk bulan seterusnya akan dibuka pada setiap 28 haribulan. Jika tiada pembayaran diterima dari anda sehingga 7 haribulan pada bulan berikutnya, anda dianggap tidak berminat untuk teruskan dan akan dikeluarkan dari program

Ada Jaminan?

Dijamin gagal kalau tak buat apa-apa. Tiada refund dibenarkan, semua pembayaran adalah muktamad.

Ada Statement & Testi?

Ada, tapi nak tunjuk buat apa? Untuk buat anda lebih bermotivasi untuk sertai program? Eh, no la. Nak join carry on, saya happy boleh share knowledge. Taknak boleh move on. Knowledge is priceless