Lesson 1 – Kefahaman Asas Dalam W.D Gann Trading​

Terima kasih kerana percayakan saya untuk sampaikan lesson ini kepada anda. Ini adalah complimentary lesson sahaja. Tiada paksaan untuk anda sertai.

Di ingatkan ini bukanlah teknik yang saya buat, apatah lagi nak claim ia kepunyaan saya. Tidak. Saya hanya sebagai “bridge” atau penghubung anda dengan ilmu Allah yang maha luas. Semoga anda mendapat manfaat. 

Free Lesson ini adalah pembelajaran bersiri untuk berikan anda background dan asas yang betul untuk fahami W.D. Gann Methodology dan juga cara trader dan forecaster hebat terdahulu  seperti Luther Jensen dan George Bayer. Pembelajaran bersiri ini diolah untuk level beginner dan intermediate.

Mungkin ini info baru untuk anda. Mungkin ada antara anda pernah saya kongsikan secara tak langsung. Saya cuba sampaikan info dalam video dan penulisan dalam bahasa yang semudah mungkin.

Arahan: Sila go through semua video dan instruction dalam video. Kemudian hantarkan semula HOMEWORK kepada saya di alamat emel [email protected], tiada limit masa dikenakan. 

Dicadangkan untuk hantar homework dalam 2 atau 3 hari selepas anda terima lesson ini untuk pastikan anda fahami konten yang diberikan. Anda boleh ambil masa seberapa lama yang anda mahukan. No rush. Jika ada soalan, simpan dahulu. Mungkin soalan anda akan terjawab dalam lesson bersiri berikutnya.

*Jika tiada homework dari anda, maka tiada next lesson. Saya akan anggap yang anda tak berminat untuk teruskan. Anda masih akan terima next lesson sebab ini complimentary, terpulang sama ada nak ikuti atau tidak.

Dalam lesson ini, anda perlu dapatkan buku novel W. D. Gann bertajuk The Tunnel Thru the Air. Ebook copy boleh dapatkan pada link di bawah The Tunnel Thru the Air

Arahan: Sila baca novel ini dari muka hadapan (jangan skip sebarang page) sehingga muka surat 84

Pendahuluan W.D. Gann Trading Methodology​

W.D. Gann Forecasting Idea

Pada level ini, anda mungkin tak ada idea nak start dari mana, apa target dalam Gann study. Mungkin juga tiada idea macam mana W.D. Gann buat forecast. Baiklah, kita mulakan dengan bahagian end resultnya. Iaitu dari forecast yang Gann pernah buat, dan bandingkan dengan market DOW (DJIA) supaya anda nampak sedikit sebanyak kepentingan hasil kerja W.D. Gann

Selepas anda tonton video di atas, anda akan faham tentang “2 days orb either side”. Iaitu forecast dari planetary cycle di bolehkan untuk orb sebanyak 2 hari. Lebih dari itu, adalah TIDAK dianggap accurate.

Target anda dalam video berikutnya adalah untuk lengkapkan Excel Sheet yang mengandungi NON-DOMINANT cycle sebagai homework anda. Setiap instrument stock atau komoditi mempunyai SATU heliocentric cycle yang DOMINAN. Setiap cycle adalah unique terhadap setiap instrument.

Ultimate goal atau target anda untuk buat forecast adalah mencari CYCLE yang DOMINAN untuk diguna pada instrument yang anda trade. Perlu diingat satu perkara dalam Gann’s field iaitu dominan cycle adalah TOO VALUEABLE to disclose. Takkan ada seorang pun dalam Gann’s field yang akan beritahu anda dominan cycle tersebut. NEVER! Ingat ni NEVER EVER! Anda kena cari sendiri. Sebabnya adalah obvious, benda susah nak cari. Kena baca buku, study selama bertahun-tahun baru boleh dapat. Now it’s your turn.

Persoalannya, mana nak cari? W.D. Gann telah sembunyikan cycle ini dalam bentuk length dan description yang ada pada Kapal Terbang dalam Novel Tunnel Thru The Air. Haa.. baru tahu kenapa kena baca Novel kan? Once anda jumpa cycle tersebut, video di bawah boleh digunakan untuk forecast market yang anda trade. Good luck in your cycle hunting!

Homework Lesson 1

Dalam SIRI #1, anda akan diberikan dengan 3 fail Senarai fail adalah seperti berikut:

DOWDATA.xlsx

Helio-MARS.xlsx

Homework-Siri1.xlsx

Buka semua fail dan get familiar dengan konten dalamnya. Video berikut telah disediakan untuk bantu anda

Ulang semula video beberapa kali jika perlu untuk tingkatkan kefahaman

KEKAL BERHUBUNG

Hubungi Kami

TELEGRAM ADMIN...

https://t.me/IAFTAdmin
0